Ceny bytov a domov na Slovensku môžu ďalej klesať

02.08.2012 Bratislava

Bratislava 2. augusta (TASR) - Druhý kvartál tohto roka potvrdil, že ceny slovenských nehnuteľností ešte stále hľadajú svoje dno. Myslí si to analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Podľa dnes zverejnených údajov Národnej banky Slovenska (NBS) dosiahla totiž priemerná cena za jeden meter štvorcový (m2) nehnuteľnosti určenej na bývanie 1227 eur, čo predstavuje medzikvartálny pokles o 0,6 % a medziročný o 2,3 %.

Kumulatívny prepad od vrcholu realitného boomu na Slovensku tak podľa Mareka Gábriša z ČSOB narástol z 20,3 % na 20,8 % a ceny nehnuteľností sa dostali na úroveň polovice roka 2007. "Vďaka poklesu cien a rastu nominálnych miezd sa však zlepšuje dostupnosť bývania," podčiarkol ekonóm.

Pri predpokladanom náraste priemernej mzdy nad 800 eur by si priemerný Slovák za takýto plat mohol kúpiť 0,66 m2 plochy na bývanie. Na priemerný jednoizbový byt by tak podľa Gábriša potreboval odpracovať približne 57 mesiacov a na trojizbový byt asi 107 mesiacov.

Analytici v ďalších mesiacoch očakávajú na Slovensku stagnáciu alebo mierny pokles cien nehnuteľností. "Neistá situácia v Európe a následne aj u nás nedáva dôvody k cenovému zvratu. Z dôvodu stále vysokej nezamestnanosti neočakávame, že by sa dopyt po nehnuteľnostiach mohol dramaticky zvýšiť a tak potiahnuť ich cenu smerom nahor," argumentuje Sadovská.
 

Vyberte región